• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Linus om sitt konstnärliga projektår på Jakobsbergs folkhögskola

Publicerad 2014-04-09

Linus Daniél Pamp 22 år möter upp i sin ateljé en våning upp i den gamla och vackra byggnaden. Ett stort ljust rum med fönster mot gården. Det luktar målarfärg och staffliet, flertalet penslar samt alla alster som pryder väggarna avslöjar att en konstnär har sitt fäste här.

Linus växte upp tillsammans med sina morföräldrar som båda är konstnärer på anrika Görvälns gård i Järfälla, ett stenkast från Mälaren och Görvälns slott. Med ängar och sädesfält vart man en vänder blicken, och en bondgård med flera olika djur runt hörnet har varit den bidragande faktorn till att Linus inriktat sig på landskapsmålning. Den inspirerande miljön, hjälpen från sin mormor och morfar gjorde att han sökte in till estetisk linje på Jakobsbergs gymnasium. Efter studenten har han haft flera utställningar bland annat på Konstforum i Järfälla. Han har även vikarierat som bildlärare på högstadiet. Våren 2013 var det dags att vidareutveckla sig och valet föll på konstnärligt projektår på Jakobsbergs folkhögskola. Lyxen att få tillgång till en egen ateljé som är var konstnärs dröm samt möjligheten att söka sig vidare till exempelvis konstfack eller Kungliga konstnärsskolan i Stockholm.  Linus var en av de fem som lyckades få en av platserna till den attraktiva utbildningen.

Läsåret är snart slut och Linus är mycket nöjd. Utbildningen har levt upp till förväntningarna. Möjligheten att få tillgång till egen ateljé och respons varje vecka från lärarna i utvecklingssamtalet . Krokimålning på måndagar, studiebesök till bland annat Moderna museet, Liljevalchs, Konstakademin och vernissagerundor på mindre ateljéer. Resten av tiden är självständigt arbete.

Året på Jakobsbergs folkhögskola har gett Linus kött på benen och han har lärt sig att experimentera och våga ta ut svängarna. Tidigare var han mer återhållsam med sina verk och målningarna var mer likvärdiga. Nu har Linus flera projekt på gång och i framtiden hoppas han kunna leva på sin konst med minst en större utställning samt fem mindre utställningar per år.

Under tiden på Jakobsbergs folkhögskola har han mött nya vänner som han kommer att bibehålla kontakten med efter avslutad kurs. Lärarna har varit kunniga och den idylliska miljön runt skolan, med mäktiga ekar, fornminnen och vackra byggnader har gett inspiration. Till våren då det börjar blomstra och knopparna slår ut ska han ta med sig staffliet och måla ute i trädgården.

Då det känns vemodigt att det lärorika och roliga året på utbildningen snart är slut och att Linus är tvungen att lämna över sin ateljé till en annan framtida konstnär, så är han tacksam för det han tar med sig på vägen. Lärdom, vänner och en viktig portfolio som förhoppningsvis tar honom till Kungliga konstnärsskolan.

Ingrid Ekman

Möt en i personalen

Jovanka Miljevic

Lärare i matematik och NO-ämnen

Läs mer om

Senaste inläggen

Bra vara tvungen leverera text.

Ingela Hofsten, sedan många år verksam frilansjournalist, gick våren 2021 författarskolans skrivkurs med inriktning mot facklitteratur och sakprosa. Då arbetade hon med det manus som nu blivit boken "Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare". Biografin, som är Ingelas första bok, utgavs i år av Romanus & Selling. Läs mer

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Senaste nytt

14 maj: Magnus Gertten föreläser om sin Cornelis-film

Välkommen till ett gratis kvällsevent på Jakobsbergs folkhögskola. Alla är välkomna!
Läs mer

29 april: Demokrati och den skrivande kvinnan från Sverige till Saudiarabien

Välkommen till ett samtal den 29 april kl 18.00 om den skrivande kvinnan och demokratin med författaren och journalisten Hana Al-Khamri . Den skrivande kvinnan har genom historien, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats att skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss