• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Lars Gustafsson j:r 91 år gammal avled på julafton

Publicerad 2017-01-17

Minnesord - Lars Gustafsson j:r

På julafton avled Lars Gustafsson j:r 91 år gammal. Lars var medlem i Föreningen Jakobsbergs folkhögskola i nära 70 år. Ingen annan har haft ett så långt medlemskap och ingen annan har heller varit så närvarande i folkhögskolans verksamhet som Lars under decennier. Han var också styrelseledamot under några år i början av 1970-talet, liksom sin far på 1940- och 50-talet.

Lars Gustafsson j:r och hans far, Lars Gustafsson, båda mycket framträdande och ledande  kommunalpolitiker i Järfälla för socialdemokraterna, kan förknippas med Jakobsbergs folkhögskola under hela skolans  historia. Det var skolans grundare och första rektor, Karl Petander, som uppmuntrade några elever och deras vänner att starta ett kooperativt jordbrukslag i Jakobsbergs gårds ekonomibyggnader för att praktisera de kooperativa idéerna som var grunden för Jakobsbergs folkhögskola. Verksamheten pågick under åren 1921-25. Så lockades Lars Gustafsson (s:r) att flytta till Järfälla och då inleddes, efter en kortvarig utflyttning,  också hans politiska arbete för kommunen.

Efter mängder av ordförandeuppdrag i olika nämnder och styrelser blev han kommunfullmäktiges ordförande 1945-54.

Lars Gustafsson j:r var forskare och universitetslärare vid Stockholms universitet. 1969 kom han in i riksdagen och var bl.a. ordförande i riksdagens utbildningsutskott. Han trädde in i Järfällas kommunalpolitik i mitten av 1950-talet och var som ordförande i Järfällas skolstyrelse den som ansvarade för och byggde upp kommunens skolväsende under de viktiga decennierna när Järfälla växte från oansenlig landsbygdskommun till stor förortskommun. Även han blev kommunfullmäktiges ordförande under 1970- och 80-talet.

Det som kommer att leva kvar längst av  Lars Gustafssons många  insatser är hans utforskande av Järfällas historia. Inga dokument, inga arkivhandlingar kring Järfällas historia och alla de människor som verkade här undgick honom. Här var det den noggranna forskaren som lyfte fram det som undgick andra och som inte hade hans ihärdighet och uthållighet. Det gör att få kommuner är så väl dokumenterade som Järfälla. Till skillnad från många historieskrivare intresserade han sig från början för de fattigaste, torparna, arbetarna utan att för den skull lämna godsägarna och de makthavande. Här var han en föregångare. Hans sista projekt var kvinnorna och kontoristerna i den kommunala förvaltningen. Järfällaboken, som Lars var ensamförfattare till, och som kom ut i sin första upplaga 1957, är den grundläggande handboken. Senare skrifter är bl.a. Järfällaboken II. Otaliga är de artiklar Lars publicerat i Järfälla Hembygdsblads under sin nu 40 åriga utgivningstid kring människor, miljöer, byggnader och samhällen. Hans artiklar om torp i Järfälla samlade Järfälla hembygdsföreningen i en skrift till Lars 90-årsdag 2015.

Järfälla Kommuns Bildarkiv är Lars Gustafsson skapelse, en unik tillgång för alla historieintresserade. I digitaliserad form via kommunens hemsida  kan var och en botanisera i olika skeden av Järfällas historia.

Självklart var Lars med och startade Järfälla Hembygdsförening och var både vice ordförande under uppbyggnadsåren och sedan ordförande i början av 2000-talet.

Det var alltid upplivande och lärorikt att resonera med Lars kring kommunens historia, kulturminnesfrågor, all sorts politik, människor, folkbildning  - och Jakobsbergs folkhögskola. Ett helt eget universitet är nu nedlagt. Men orden och bilderna finns kvar.

Göran Hillman
Ordförande Jakobsberg Folkhögskola

Möt en i personalen

Jonas Ask

Kursansvarig på Skriv! – Projekt: Skönlitteratur och Skriv! – Projekt: Facklitteratur

Läs mer om

Senaste inläggen

Bra vara tvungen leverera text.

Ingela Hofsten, sedan många år verksam frilansjournalist, gick våren 2021 författarskolans skrivkurs med inriktning mot facklitteratur och sakprosa. Då arbetade hon med det manus som nu blivit boken "Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare". Biografin, som är Ingelas första bok, utgavs i år av Romanus & Selling. Läs mer

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Senaste nytt

29 april: Demokrati och den skrivande kvinnan från Sverige till Saudiarabien

Välkommen till ett samtal den 29 april kl 18.00 om den skrivande kvinnan och demokratin med författaren och journalisten Hana Al-Khamri . Den skrivande kvinnan har genom historien, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats att skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.Läs mer

19 mars: Elinor Odeberg föreläser om inflationsbekämpning

Hur dyrt får det bli egentligen? Inflationen i Sverige är den högsta på över tre decennier. Som enda svar har Riksbanken höjt räntorna i historiskt hög takt. Tanken är att om vi får mindre pengar att spendera, så ska det hålla tillbaka prisökningarna. Men måste vi bli fattigare för att bekämpa inflationen?
Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss