• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Kajsa Ekis Ekman berättade om Grekland och ekonomin:

Publicerad 2015-05-05

– UTAN RIKTIG KUNSKAP ÄR VI VÄLDIGT LÄTTLURADE

Kajsa Ekis Ekman, presenterad av rektor Ola Larsson, berättade måndagen 4 maj på Jakobsbergs Folkhögskola för oss i publiken om vad som hänt i Grekland på senare år. Händelsernas koppling till Europas ekonomi och världsekonomin belyste hon också. Föredragsserien ordnas i samarbete med ABF.

– Grekland gick snabbt från ett land med välklädda människor på gatorna till ett land där människor letade efter mat i soptunnorna. Fler är sjuka, fler spelar och dricker, konstaterade Kajsa Ekis Ekman.

Kajsa Ekis Ekman är debattör och författare. Med en bakgrund som aktivist i frågor som klimat, feminism och rasism, ville hon veta vad som hände i Grekland, bakom rubrikerna och reste dit:
– Så fort jag stigit av planet första gången hamnade jag i de stora protestdemonstrationer som inletts. Folk från alla yrkesgrupper paraderade; sjuksköterskor, brandmän, lärare. Alla fick hålla tal, det var bara att ta ett nummer. Det här var 2011. Därefter reste jag dit varje månad i två års tid.

Av 219 miljarder hade 211 gått ur Greklands ekonomi. Man var nu skyldig t ex Spanien stora belopp. "Trojkan" - EU och Internationella Monetära Fonden, IMF, samt Europeiska Centralbanken, ECB - ställde ultimatum till Grekland: "Anpassa er, skär ner på era offentliga utgifter, annars kommer vi att ställa in våra ekonomiska stödpaket". Ibland förverkligades också hoten, Greklands radio och tv stängdes t ex helt vid ett tillfälle.

– Gyllene gryning, det grekiska fascistpartiet, växte vid denna tid, påpekade Kajsa Ekis Ekman. Det fanns folk som pekade på utesovarna, de HIV-smittade med flera och sa: "Blir vi bara av med dem så löser sig allt".

Ekonomi är lätt

– I svenska media stod det att orsaken till landets ekonomiska kris var att grekerna "var lata" eller att landet hade "för stor offentlig sektor". Jag tog på 10 minuter fram OECD-statistik som visade att det var helt fel. Grekerna hör till de som arbetar mest i Europa, har de lägsta lönerna och går senast i pension.

– Jag märkte att många var mycket mer insatta i världsekonomin i Grekland än vad jag var. Jag började sätta mig in i ekonomi ordentligt. Det visade sig att jag varit lurad hela livet! Ekonomi är det lättaste som finns, jämfört med många andra vetenskaper. Men utan kunskap är vi väldigt lättlurade.

Enligt Kajsa Ekis Ekmans åsikt utgör Syrizaregeringen, som nu valts i Grekland, ett hopp, även om hon inte är helt okritisk till den heller:

– Det är ändå första gången ett parti till vänster om socialdemokraterna kommit i regeringsställning i Västeuropa efter andra världskriget.

Henrik Persson,
lärare

Läs mer i Kajsa Ekis Ekmans bok:

"Skulden - eurokrisen sedd från Athen ": http://www.leopardforlag.se/bok/skulden/

Möt en i personalen
Bridget Wedberg och Angeli Sjöström

Bridget Wedberg

Kursansvarig på Kooperativt ledarskap

Läs mer om

Senaste inläggen

Bra vara tvungen leverera text.

Ingela Hofsten, sedan många år verksam frilansjournalist, gick våren 2021 författarskolans skrivkurs med inriktning mot facklitteratur och sakprosa. Då arbetade hon med det manus som nu blivit boken "Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare". Biografin, som är Ingelas första bok, utgavs i år av Romanus & Selling. Läs mer

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Senaste nytt

14 maj: Magnus Gertten föreläser om sin Cornelis-film

Välkommen till ett gratis kvällsevent på Jakobsbergs folkhögskola. Alla är välkomna!
Läs mer

29 april: Demokrati och den skrivande kvinnan från Sverige till Saudiarabien

Välkommen till ett samtal den 29 april kl 18.00 om den skrivande kvinnan och demokratin med författaren och journalisten Hana Al-Khamri . Den skrivande kvinnan har genom historien, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats att skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss