• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Från skolbänken till verkligheten

Publicerad 2014-09-19

Nästa vecka går reportagelinjens andraårselever ut på praktik. Eleverna kommer spendera tio veckor på olika medier runt om i Stockholmsområdet. Samtliga känner sig redo att komma igång.

Sanna Björkman, som tidigare arbetat som sjuksköterska, ska vara på Vårdförbundets tidning Vårdfokus.

– Det känns pirrigt. Det har varit en lång upptakt och snar är dagen D här, säger Sanna.

Hon vill få första veckan överstökad och fort känna sig hemma på redaktionen.

Amanda Lindholm ska praktisera på Dagens Arena, en tidning som fokuserar på opinion, nyheter och fördjupning och, enligt tidningen själv förmedla dessa utifrån ett oberoende, radikalt och progressivt perspektiv.

– Jag hoppas kunna göra ett längre undersökande reportage, säger hon.

Amanda har redan tjyvstartat och varit på Dagens Arena torsdagar och fredagar under en månad.

– Jag hoppas kunna bidra till nyhetsrapporteringen varje dag på ett bra sätt.

En som ska testa på radioyrket under sin praktik är Caroline Ericsson. Hon kommer praktisera på MTG radio och på radiokanalen RIX FM och ser mycket fram emot att sätta igång.

– Mina förväntningar är att jag breddar mitt närverk, lär mig mer om yrket inom radio och att det kan leda vidare till jobb, säger Caroline.

Ekonomen Patrik Klingbert ska under sin praktik vara på näringslivstidningen Dagens industri. Patrik hoppas lära sig massor under tiden:

– Självklart finns det alltid saker man kan bli bättre på, säger han och är förväntansfull inför de kommande tio veckorna.

En annan som kan utnyttja tidigare erfarenheter är Sandra Wikberg som ska vara på tidningen Hälsa. Sandra, som arbetat som dietist, tycker det ska bli skönt att lämna skolbänken och få praktisera det som hon lärt sig under tiden på Jakobsbergs Folkhögskola:

– Det som är mest spännande är att jag inte vet exakt vad min praktik kommer leda till. Bara att det ska bli spännande att få arbeta på riktigt.

En som kommer fara och flänga runt i Stockholm är Kevin Wedin. Han ska praktisera på Direktpress som ger ut lokaltidningar i Stockholm, Göteborg och i Mälardalen. Han kommer tillhöra Stockholmsgruppen och är redo för olika typer av uppgifter:

– Eftersom det är en lokaltidning så är innehållet blandat, vilket är riktigt roligt för då finns möjligheten att skriva olika typer av texter.

Slutligen Albert Herranz som ska praktisera på produktionsbolaget Freetown films som gör dokumentärfilm. Han har redan börjat arbeta på ett projekt och kommer jobba parallellt med olika filmer framöver.

Kevin Wedin, som praktiserar på Direktpress, bl.a. Södermalmsnytt, Östermalmsnytt).

Resten av praktikanterna:

Albert Herranz, Freetown films (Dokumentärfilm)
Sanna Björkman, Vårdfokus (Facktidning)
Caroline Eriksson, MTG radio (Rix FM)
Sandra Wikberg, Hälsa (Tidskrift)
Patrik Klingbert, Dagens industri (Dagstidning)
Amanda Lindholm, Dagens Arena.

Holger Nilén

Möt en i personalen

Johan Wahlberg

Bitr. rektor

Läs mer om

Senaste inläggen

Bra vara tvungen leverera text.

Ingela Hofsten, sedan många år verksam frilansjournalist, gick våren 2021 författarskolans skrivkurs med inriktning mot facklitteratur och sakprosa. Då arbetade hon med det manus som nu blivit boken "Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare". Biografin, som är Ingelas första bok, utgavs i år av Romanus & Selling. Läs mer

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Senaste nytt

14 maj: Magnus Gertten föreläser om sin Cornelis-film

Välkommen till ett gratis kvällsevent på Jakobsbergs folkhögskola. Alla är välkomna!
Läs mer

29 april: Demokrati och den skrivande kvinnan från Sverige till Saudiarabien

Välkommen till ett samtal den 29 april kl 18.00 om den skrivande kvinnan och demokratin med författaren och journalisten Hana Al-Khamri . Den skrivande kvinnan har genom historien, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats att skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss