• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Från finansbranschen till PR

Publicerad 2017-02-24

Efter att ha jobbat inom den finansiella sektorn i nästan femton år så tog Patrik Klingbert beslutet att byta yrkesinriktning. Han utbildade sig till journalist, jobbade med det i ett och ett halvt år, men fick ett jobberbjudande och jobbar idag med PR- och kommunikation.

– För att lyckas som journalist idag behöver man kunna yrkets olika delar, säger Patrik.
Därför var reportageutbildningens bredd något Patrik uppskattade och även lärarnas olika yrkeserfarenheter.
Den påbyggande praktikperioden gjorde Patrik på Dagens Industri. Där kom hans erfarenheter från den finansiella sektorn väl till pass. De artiklar han fick skriva kunde han hela tiden relatera till och arbetsklimatet på redaktionen var trevlig och professionell, vilket gjorde att han kände sig välkommen och omhändertagen.

I dag jobbar Patrik som PR- och kommunikationsansvarig på företaget Intalma och mot deras webbaserade söktjänst UNjobfinder.  Där skriver han många texter i berättande form, så att jobbsökande med en vilja att komma ut i världen lättare ska hitta rätt arbetsgivare. Texter han utan reportageutbildningen skulle haft svårt att klara av, poängterar han.

”Kursens textsamtal var en viktig del där vi verkligen gick in i texterna och både fick ge och ta konstruktiv kritik. Vi kursdeltagare fick också lära oss hur man gör olika journalistiska produktioner, som nyhetstidning, magasin och radioprogram. Under kursen gjorde vi flera intressanta studiebesök på olika redaktioner, vilket gjorde att vi fick en bra förståelse för journalistens vardag.”

– Jag hade inte klarat av jobbet utan min journalistiska utbildning. Det är viktigt att jag i mina texter lyckas förmedla det mest centrala, säger Patrik.

Efter praktiktiden frilansade han dels åt finanstidningen Dagens Industri samt och åt ett mat- och vinmagasin.

Varför ska man studera på  Jakobsbergs folkhögskolas reportagekurs och praktiktermin?
 – För att det är mycket fokus på det praktiska. Man jobbar hela tiden med text i olika format. Det lärarna låter kursdeltagarna prova på är väldigt brett. Allt från personporträtt till kulturreportage till snabba nyheter. Det förbereder kursdeltagarna väl inför kommande yrkesliv.

Vad ser du för möjligheter som journalistutbildad i framtiden?
 – Om man har bredden i sin utbildning öppnar sig massor med möjligheter. Man kan även nischa sig om man har ett specialintresse. Till exempel gav min bakgrund inom den finansiella sektorn mig en fördel under min praktik på Dagens Industri, då jag förstod språket och olika begrepp.

Vad tänker du om journalistutbildningar på folkhögskolor?  
 – Elever som kommer ut på arbetsmarknaden från folkhögskolornas journalistutbildningar är uppskattade, då de gjort mycket praktiskt under sin utbildning. Kanske till skillnad från universitetens utbildningar där mycket mer fokus ligger på att läsa teori.

Fredrik Svensson


Namn: Patrik Klingbert.
Ålder: 43 år.
Utbildning: Fil.kand. i företagsekonomi vid Uppsala Universitet.
Jobb som journalist: Frilansade för Dagens Industri samt för ett mat- och vinmagasin.
Yrke idag: PR- och kommunikationsansvarig på Intalma.
Gick reportageutbildningen: 2014-2015

Möt en i personalen
Angeli Sjöström Hederberg

Angeli Sjöström Hederberg

Lärare på Kooperativt ledarskap

Läs mer om

Senaste inläggen

Bra vara tvungen leverera text.

Ingela Hofsten, sedan många år verksam frilansjournalist, gick våren 2021 författarskolans skrivkurs med inriktning mot facklitteratur och sakprosa. Då arbetade hon med det manus som nu blivit boken "Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare". Biografin, som är Ingelas första bok, utgavs i år av Romanus & Selling. Läs mer

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Senaste nytt

29 april: Demokrati och den skrivande kvinnan från Sverige till Saudiarabien

Välkommen till ett samtal den 29 april kl 18.00 om den skrivande kvinnan och demokratin med författaren och journalisten Hana Al-Khamri . Den skrivande kvinnan har genom historien, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats att skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.Läs mer

19 mars: Elinor Odeberg föreläser om inflationsbekämpning

Hur dyrt får det bli egentligen? Inflationen i Sverige är den högsta på över tre decennier. Som enda svar har Riksbanken höjt räntorna i historiskt hög takt. Tanken är att om vi får mindre pengar att spendera, så ska det hålla tillbaka prisökningarna. Men måste vi bli fattigare för att bekämpa inflationen?
Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss